Naša priča

Naša priča: srpsko-američki odnosi kroz vekove

Pogledaj projekat

Projekat „Naša priča: srpsko-američki odnosi kroz vekove” otpočeo je proleća 2018. godine sa idejom obeležavanja 136 godina od uspostavljanja odnosa Srbije i SAD, 100 godina od uspostavljanja prvog vojnog savezništva, ali i sa željom za produbljenim razumevanjem zajedničke istorije i ’upotrebe’ istorijskih lekcija u izgradnji svetlije budućnosti.

Aktivnosti na projektu obuhvatile su seriju predavanja i radionica u Beogradu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Novom Sadu, Vrnjačkoj banji, Kruševcu, Somboru i drugim gradovima u Srbiji, zatim, međunarodnu konferenciju o srpsko-američkim odnosima, objavljivanje stručne publikacije i druge. Ipak, najvažniji ishod projekta je veb portal www.nasa-prica.rs koji je vremenom postao centralno mesto informisanja o istorijatu i savremenim srpsko-američkim odnosima.

Podstrek za osmišljavanje projekta pružilo nam je istraživanje stavova studenata o Sjedinjenim Američkim Državama sprovedeno tokom novembra i decembra 2017. godine na osam univerziteta u Srbiji. Jedan od rezultata pokazao je da 79,9% studenata u Srbiji smatra da su Srbija i SAD kroz istoriju imali pretežno neprijateljske odnose. Iako je razumljivo da na ovakav stav dobrano utiču veoma gorka sećanja iz skorije prošlosti, jaz između stavova studenata i istorijskih činjenica koje govore u prilog tome da su odnosi u većem delu istorije bili prijateljski definitivno nije dobar.

Sa druge strane, dobro je poznato da takav jaz postoji i u zapadnim javnim mnjenjima, gde se zaboravlja na važnu ulogu Srbije i srpskog naroda u brojnim istorijskim događajima u kojima smo bili saveznici, među kojima su partnerstva u svetskim ratovima sasvim sigurno najvažnija. Imajući sve pomenuto u vidu, verovali smo, a verujemo i danas, da je osvetljavanje celokupnog istorijata odnosa Srbije i SAD opravdan i važan poduhvat. Posebnu pažnju zavređuje odnos između dve države za vreme Prvog svetskog rata kada su oni, prema mišljenju istraživača, bili na vrhuncu.

Veb portal nasa-prica.rs u brojkama

10 istraživačkih grantova dodeljeno je 2018. godine mladim akademcima sa ciljem podsticanja na naučno-istraživački pristup u izučavanju srpsko-američkih odnosa. Dodatno, imalo smo za cilj i osvetljavanje perioda međusobnih odnosa Srbije i SAD koji su naučnoj zajednici i dnevnim diskusijama bili sasvim zanemareni.

37 originalnih autorskih tekstova proisteklo je kao rezultat dodeljenih istraživačkih grantova. Mnogi od članaka obrađuju periode ”zaboravljene istorije”, kao što je druga polovina 19. veka, ili period između dva svetska rata.

17 originalnih autorskih tekstova objavljenih na portalu obrađuju eru prijateljstva, tako retkog u međunarodnim odnosima, između SAD i Srbije u periodu od 1917. do 1920. godine.

6 specijalizovanih video intervjua urađeno je za portal, uključujući i razgovore sa proslavljenim politikologom Frensisom Fukujamom i nekadanjim ambasadorom SAD u Beogradu, Kameronom Manterom.

18 biografija ključnih pojedinaca u srpsko-američkim odnosima objavljeno je na portalu

34 arhivskih fotografija, novinskih članaka i dokumenata, takođe, objavljeno je na portalu.

POGLEDAJ VIŠE
POGLEDAJ VIŠE