Podkast

Dobrodošli na podkast Cafe Politika, i nadamo se da ćemo vam biti dovoljno zanimljivi i inspirativni da nas slušate kada god nađete 15-20 minuta vremena.

Mi ćemo se truditi da vam isporučujemo drugačiji pogled na politiku, i uvide koje ne možete naći u medijima koje sada pratite.

Ključne poruke partijskih konvencija

Prva epizoda našeg podkasta je uz Americano kafu, i u njemu razgovaramo o ključnim porukama sa partijskih konvencija u SAD, na kojima su zvanično potvrđene kandidature Donalda Trampa i Džozefa Bajdena.

Još jedared o „sporazumu“

U drugoj epizodi našeg podkasta razgovaramo o dogovoru iz Bele kuće između predstavnika Beograda i Prištine, tj. o tome ko su pobednici i gubitnici ovih pregovora i ovog dogovora.

Trka Tramp vs Anti-Tramp

Treći „Amerikano“ podkast posvećen je preseku dosadašnjeg toka izborne trke i društveno-političkim podelama u Sjedinjenim Američkim Državama. Naši sagovornici su Marko Dašić, saradnik našeg portala i asistent na FPN, i Filip Živojinović, odličan poznavalac prilika u SAD. Emisiju vodi naš Stevan Nedeljković.

Karakter predsednika SAD

U četvrtoj epizodi amerikana razgovarali smo o karakterima predsednika SAD, a pogotovo karakteru Donalda Trampa i kandidata Džozefa Bajdena. Na koji način karakteri utiču na politiku u SAD, pogotovo u krizama? I kako će njihovi karakteri odrediti rezultat ovih izbora?

Američki diplomata i izbori u SAD

Ugostili smo Timotija Standarda (Timothy Standaert, Public Affairs Counselor) iz ambasade SAD u Beogradu, dakle američkog diplomatu, u petoj epizodi amerikana.

Bajdenovi graničnici

U šestoj epizodi Amerikana Milan Krstić i Stevan Nedeljković objašnjavaju proces tranzicije vlasti do januara 2021. godine, razgovaraju o tome šta Tramp može da uradi da oteža tu tranziciju i Bajdenu doda probleme pri dolasku na dužnost, kao i o tome zašto Bajdenovi problemi leže i u Demokratskoj stranci, i koji je najveći Bajednov politički test po useljenju u Belu kuću.

 Prvi članovi Bajdenovog tima

Sedma epizoda Amerikana je posvećana prvim najavama Džozefa Bajdena tj. njegovi izbori za članove nove administracije. Zašto je ovo administracija koju zovu Demokrate 2021, a ipak nije Obamina treća administracija? Pričamo o prvim imenovanjima, o sličnostima i razlikama sa Obaminom administracijom, ali i o tenziji sa progresivnim krilom Demokrata.

Demografija kao sudbina

U osmoj epizodi Amerikane nam je gost Miodrag Pantović, diplomirani pravnik, iz Evropske federacije sindikata. Imali smo prilike da sa njim otvorimo nekoliko zanimljivih pitanja, počevši od načina na koji demografske promene oblikuju politiku Sjedinjenih Američkih Država.

Srbija i Amerika u Bajdenovoj eri

U novoj epizodi  Amerikana vam donosimo našu svežu analizu tek izašlu ispod tastatura, pod nazivom „Srbija i Amerika u Bajdenovoj eri“. U njoj naši ekspert Stevan Nedeljković i Dušan Milenković govore o strukturi same analize, ali i o tome koliko Bajdenova prošlost utiče na trenutnu politiku prema Srbiji?

Kosovski izbori 2021

Prvi podkast Domaće u okviru Kafe Politike je posvećen kosovskim izborima održanim u februaru 2021. godine. Naš sagovornik je Novak Pešić, konsultant za izbore i parlamentarizam, sa preko decenijskim iskustvom u razvoju demokratije i parlamentarizma na Balkanu (i šire).

Kulturni ratovi i kultura poništavanja u SAD

Ova epizoda Amerikana je malo drugačija, više kao produženi espreso sa mlekom. Naš sagovornik u ovoj epizodi je Miloš Vukelić, istraživač pripravnik na Fakultetu političkih nauka. Na samom početku saznaćete malo više o istorijatu i naučnim razvojem koja su dovela do stvaranja pojma kulturne revolucije.

Nerešena imovinska pitanja na Kosovu

Tema ovog podkasta je imovina Srba na Kosovu, gde nam je predstavljena analiza koja je sprovedena u okviru Radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji. Saznaćete koliki je zapravo problem zaštite i uživanja privatne imovine uprkos tome što je zaštita iste proklamovana još od Ahtisarijevog plana.

Uloga intelektualaca u oblikovanju kosovskog pitanja

U trećoj epizodi podkasta Domaća, govorimo o ulozi intelektualaca u oblikovanju kosovskog pitanja. Naš gost je doktor Petar Ristanović, naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu iz Prištine, sa sedištem u Leposaviću. Autor knjiga „Kosovsko pitanje 1974 – 1989“ i „Iluzija moći“ za koju je dobio nagradu Gavrilo Princip, u izdanju fondacije Aleksandar Nevski.

Mediji na Kosovu i dijalog Beograda i Prištine

U četvrtoj epizodi imali smo čast da ugostimo Sanju Sovrlić, novinarku N1, koja ima dugogodišnje iskustvo rada u Kosovskim medijima. Razgovarali smo o medijima na Kosovu, njihovom načinu izveštavanja o normalizaciji, pregovorima i dijalogu u Briselu.

Decenija briselskog dijaloga: jesmo li se normalizovali?

U petom podkastu gost nam je Borko Stefanović, diplomata, nekadašnji politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova i šef pregovaračkog tima za pregovore sa Prištinom. Prvenstveno smo razgovarali o tome da li se ishod u pogledu Američkog brzog priznavanja Kosova mogao naslutiti i da li je Srbija mogla nešto više da uradi za svoje interese u Vašingtonu?

Deset godina sporazumevanja Beograda i Prištine

U šestoj epizodi podkasta Domaća bavimo se pregovorima Beograda i Prištine kroz Briselski dijalog i Vašingtonska pregovaranja. Marko Dašić vodi opsežan razgovor o ovoj temi sa autorima nove analize CDDRI, Stevanom Nedeljkovićem i Milanom Krstićem, docentima na Fakultetu političkih nauka.

Američki predsednici i srpsko-američki odnosi: Frenklin Delano Ruzvelt

Prvi podkast posvećen obeležavanju 140 godišnjice od otpočinjanja srpsko-američkih diplomatskih i konzularnih odnosa. Gosti u podkastu su bili prof. dr Dragan R. Simić, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Razgovor je vodio Dragan Živojinović saradnik na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Američki predsednici i srpsko-američki odnosi: Vudro Vilson

Druga po redu epizoda posvećena obeležavanju 140. godišnjice od uspostavljanja srpsko-američkih diplomatskih i konzularnih odnosa. U ovoj epizodi razgovaramo sa Milanom Krstićem i Markom Dašićem docentima na Fakultetu političkih nauka.

Da li normalizacija podrazumeva pomirenje?

Naš gost u sedmoj epizodi podkasta Domaća je Stefan Surlić, docent na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu. Razgovor sa njim vodi Marko Dašić, viši istraživač CDDRI. Sa našim sagovornikom smo pokušali da odgovorimo na pitanje šta je normalizacija? Šta ona podrazumeva u odnosu na proces pomirenja? U kakvom je odnosu sa pojmom poput tranzicione pravde? Da li je proces normalizacije stvar spoljnog pritiska?

Američki predsednici i srpsko-američki odnosi: Džordž Buš Stariji i Bil Klinton

Treća po redu epizoda posvećena obeležavanju 140. godišnjice od uspostavljanja srpsko-američkih diplomatskih i konzularnih odnosa. Gosti ove epizode su  Milan Krstić i Marko Dašić docenti na Fakultetu političkih nauka i istraživači Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Novi narativ normalizacije

U ovoj epizodi razgovaramo sa Đorđem Trikošem ekspertom u oblasti političke komunikacije, politikologom i autorom policy dokumenta pod nazivom „Novi narativ normalizacije“, koji je nastao u okviru projekta „Unapređenje komunikacije za sveobuhvatni sporazum“ koji je sprovodio Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative.

2021. godina denormalizacije

Kroz ovu poslednju epizodu snimljenu u 2021. godini, svrnućemo se na proteklu godinu. Šta nam je ona sve donela u pogledu procesa pregovora Beograda i Prištine, da li je i kako proces normalizacije napredovao?

Američki predsednici i srpsko-američki odnosi: Donald Tramp i Džozef Bajden

U ovoj epizodi razgovaramo sa Stevanom Nedeljković, direktorom Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative i Milanom Krstićem docentom na Fakultetu političkih nauka – Univerziteta u Beogradu i višim istraživačem u CDDRI.

Kristofer Hil po četvrti put među Srbima/na Balkanu

U novoj epizodi podkasta Americano, docent Marko Dašić razgovara sa Stevanom Nedeljkovićem direktorom CDDRI i docentom Milanom Krstićem o imenovanju novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji – Kristofera Hila.

Strateška partnerstva

Ova epizoda podkasta nije čista šoljica Americana, tu se podvukla i koja kapljica Domaće. Sa gostima Stevanom Nedeljković direktorom CDDRI i Markom Dašićem, docentom na Fakultetu Političkih nauka Univerziteta u Beogradu, docent Milan Krstić govori na temu strateških partnerstava.

Amerikano – Gost: Filip Bikman

Nova epizoda poskasta Amerikano malo je drugačija – snimana je na engleskom jeziku. Naš gost je Filip Bekman – savetnik za odnose sa javnošću pri ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Pitali smo našeg gosta kako izgleda izborni dan za izbore na pola mandata (mid-term) iz prve ruke, u njegovom rodnom gradu.

Izbori na pola mandata/Midterm izbori – Midterm elections

U novoj epizodi podkasta Aerikano Marko Dašić i Milan Krstić, docenti na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, razgovaraju o predstojećim Midterm izborima, odnosno izborima na pola mandata.

U novoj epizodi podkasta Amerikano, Dušan Milenković, predsednik upravnog odbora CDDRI, razgovarao je sa Sanjom Sovrlić, novinarkom N1, o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji iz ugla američke politike na Balkanu.