Međunarodna konferencija
„US-Serbia Partnership: How to Use History for a Better Future?“

Na Fakultetu političkih nauka 7. i 8. juna 2018. godine održana je međunarodna konferencija na temu „US-Serbia Partnership: How to Use History for a Better Future?’“. Konferenciju su organizovali Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative i Centar za studije Sjedinjenih Američkih Država Fakulteta političkih nauka, uz podršku Ambasade SAD u Republici Srbiji.

На отварању су говорили декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, амбасадор САД-а у Србији Њ.Е. Кајл Скат (Kyle Scott) и директор Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе Стеван Недељковић.

Dekan Fakulteta političkih nauka Dragan R. Simić izjavio je da je ova konferencija završni deo projekta koji se odvijao tokom proteklih devet meseci, a predstavlja krunu izučavanja američkih studija i odnosa Srbije sa Sjedinjenim Državama. „Naši odnosi sa Amerikom, uprkos jednoj teškoj i lošoj deceniji, kroz istoriju su načelno puni razumevanja. Pregršt je pozitivnih situacija tokom naše saradnje za vreme Balkanskih ratova, Prvog svetskog rata i Drugog svetskog rata“, objasnio je Simić. Dodao je da je američki narod istinski cenio Srbe, a dokaz toga je i srpska zastava na Beloj kući 28. jula 1918. godine.

Nj.E. Kajl Skat ukazao je na to da se danas suočavamo sa mnogim krizama, poput onih u Siriji i Iraku. Broj kriza je veliki i samim tim nemamo luksuz samo da posmatramo šta se dešava u svetu. „EU je naš veliki saveznik i Amerika prepoznaje glavne vrednosti Evropske unije, kao što su demokratija, prosperitet i slobodno izražavanje mišljenja“, istakao je Skat. Naveo je da Amerika podržava ulazak Srbije u EU, naglasivši da su naše dve države u velikom delu istorije bile saveznice i da bi trebalo nastaviti sa građenjem što boljih odnosa.

Direktor Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative Stevan Nedeljković osvrnuo se na 135 godina diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. „Skloni smo tome da mislimo kako znamo sve o odnosima naših dveju država što je miljama daleko od istine. Ovim projektom smo hteli da razrešimo određene dileme i osvetlimo ono što se zaista dogodilo“, kazao je Nedeljković. Zaključio je da je zaboravljeno dosta toga pozitivnog, a treba da se ponosimo istorijom jer ako nismo spremni da učimo iz istorije, onda bolju budućnost i ne zaslužujemo.

Na konferenciji je bilo prisutno preko 60 učesnika tokom oba dana trajanja konferencije.